Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın dördüncü ve son enflasyon raporunu açıkladı. Karahan, TCMB'nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38'den yüzde 44'e çıkarıldığını duyurdu. 2025 yıl sonu tahmini de yüzde 21 seviyesine çıkarıldı.2024 yılı ilk raporunda yüzde 34 olarak açıklanan yıl sonu enflasyon tahmini, ikinci raporda yüzde 38’e çıkarken üçüncü toplantıda örtülü şekilde tahmin aralığı yüzde 34-42 bandına genişletilmişti. Yıl sonu enflasyonunun bu bant aralığında gerçekleşebileceğine dikkat çekilmişti. Böylelikle Merkez Bankası bu yıl içinde açıkladığı bütün enflasyon raporlarında açıkladığı tahminleri değiştirmiş oldu.Üçüncü enflasyon raporunda beklenti bu yıl sonu için yüzde 38, gelecek yıl sonu için yüzde 14, 2026 yıl sonu için yüzde 9 seviyesinde bulunuyordu. Son raporda 2026 yılsonu için enflasyon beklentisi yüzde 12’ye çıktı. Tek haneli enflasyon hedefi de rafa kalkmış oldu.TCMB Başkanı Karahan, enflasyonun Ocak’ta yüzde 42’ye düşeceğini ifade ederek Mart ayında yüzde 38’i bulacağını öngördüklerini söyledi.
GIDA ENFLASYONU TAHMİNİ YÜZDE 41,8
Karahan, sunumunda enflasyonun ana eğiliminin öngörülenden yavaş iyileştiğini belirtti. Özellikle gıda enflasyonundaki artışa dikkati çeken Karahan, son dönemde yüksek seyreden gıda fiyatlarının 2024 yılsonu tahmin güncellemesinin üzerinde 1,6 puan etkili olduğunu açıkladı. Yılsonu gıda enflasyonu ise yüzde 35,5’ten yüzde 41,8’e çıkarıldı.Yüzde 21 olan 2025 yıl sonu tahmin güncellemesinde ise gıda fiyatları, TL cinsi ithalat fiyatları ve yönetilen yönlendirilen fiyat varsayımlarından gelen toplam etkinin 3,3 puan olarak hesaplandığı belirtildi.Sunumun ardından soruları yanıtlayan Karahan, asgari ücret ile ilgili sorulara “Karar verici değiliz” yanıtını verdi. Karahan, ABD temaslarında yatırımcılara yüzde 25'lik asgari ücret artışının enflasyon görünümüyle tutarlı olduğu mesajını verdiğine ilişkin iddiaları da reddetti.Asgari ücretle ilgili kapalı kapılar ardından farklı şeyler söylemediklerini ifade eden Karahan, “Asgari ücrette karar verici değiliz, kurulda da değiliz. Resmi ya da gayri resmi tavsiyede bulunmuyoruz. Raporda enflasyon tahmini vermek zorundayız” dedi.Ücret gelişmelerine yönelik varsayımlar yaptıklarını söyleyen Karahan, “Yetkili mercilerin varsayımlarından yol çıkıyoruz, tahminlerimizi oluşturuyoruz, yüksek enflasyon ortamında ücretler reel olarak erir. Ücretlerin erimesine sebep olan şey enflasyon. Biz enflasyonu düşürmeye çalışıyoruz biz bu konuda kararlıyız” diye konuştu.BEKLENTİYE GÖRE ZAMMA DESTEK
Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay da asgari ücrete yönelik açıklamalarda bulundu. Akçay, tartışma yaratan beklenen enflasyon üzerinden asgari ücret zammı yapılmasını desteklediğini açıkladı. Konjonktürün buna uygun olduğunu belirten Akçay, şöyle konuştu:“Asgari ücrette çalışmalarımız var ama tavsiye merci değiliz. İkincisi asgari ücret artışının iktisadi faaliyetinin görece zayıfladığı dönemde geçişkenliği daha düşük oluyor. Şansımız var, etkisi daha düşük olacak. Ücret dağılımında düşük vasıflı çalışanların ücretlerinin dağılımda zarar görmemesi için artışın enflasyona zarar vermeyeceğini öngörmek lazım. Diğer ücretlerdeki artış asgari ücretin gerisinde kalacak. Öngörüler de düşük zamlar gösteriyor, enflasyon için olumlu. Katılıkta ileriye dönük endekslemeye geçmeliyiz. Devreye girmek zorunda. Konjonktürün uygun olduğu kanaatindeyim. Asgari ücretin darbe yemediği bir dönem olmalı. İleri yönelik devreye girerse iyi olur. Beklentiler, evet önemli, geçmişe dönük gerçekleşen değerleri kale aldığınızda ileride sizin beklentinizin ağırlığı yüksek kalırsa atalette yüksek kalıyor. Hatalı çıkarımlar yaptığını ortaya çıkacak. Yüksek enflasyon döneminde bu zor bir durum.”